Geriatrie verpleegkundige
Als gediplomeerd geriatrieverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor het coördineren van de patiëntenzorg voor klinisch opgenomen geriatrische patiënten. Bij binnenkomst ben je verantwoordelijk voor het afnemen van de anamnese, waarin je ook inschat of de mantelzorger aandacht behoeft, om hierna je verpleegkundige acties uit te zetten.
Vervolgens ben je als geriatrieverpleegkundige in staat om de brug te slaan tussen de observaties die je doet en de kennis die je hebt, om deel uit te maken van het diagnosticeren. Daarbij neem je deel aan werkgroepen. Hierin heb je als geriatrieverpleegkundige een adviserende rol en zorg je met jouw specifieke kennis voor kwaliteitsbevordering en het uitdragen van deze kennis.
Opleiding
De praktische scholing vindt plaats op de verpleegafdeling geriatrie. Hier werk je met 2 werkbegleiders en een praktijkopleider. De theoretische opleiding wordt gevolgd aan de Amstel Academie in Amsterdam. Om te komen tot integratie van werken en leren wordt er gebruik gemaakt van EPA-gericht onderwijs. Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om 6 dagen ketenstage te lopen, eventueel deels buiten de organisatie.
Duur van de opleiding
De opleiding tot geriatrieverpleegkundige duurt 13 tot 15 maanden, dit is afhankelijk van het aantal contracturen. Er zijn elk halfjaar 2 opleidingsplaatsen voor Alkmaar en 1 voor Den Helder gereserveerd.
Toelatingseisen
Je kunt de opleiding volgen als je in bezit bent van een BIG-registratie als verpleegkundige, dit geldt voor zowel MBO als HBO. Je kunt de opleiding volgen vanuit elke verpleegafdeling, wanneer je afdelingsmanager hiermee akkoord gaat. Vanuit de verpleegafdeling geriatrie kun je een motivatiebrief sturen naar de teamleider, wanneer je al werkzaam bent op de afdeling. Wanneer er meerdere brieven zijn, zal er een selectie gemaakt worden.
Accreditatie
De opleiding is landelijk erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Nadat je voor alle EPA’s bekwaam bent verklaard, ontvang je het diploma Geriatrieverpleegkundige.
Vragen?
Voor vragen kun je een e-mail sturen naar vvo@nwz.nl
Foto: Noordwest