Deskundige infectiepreventie

De deskundige infectiepreventie heeft een belangrijke taak in het ontwikkelen en implementeren van beleid voor de zorgmedewerkers op de werkvloer. Hiermee draag je bij aan de veiligheid van patiënten en medewerkers. Door onder meer het toenemen van antibioticaresistentie bij micro-organismen neemt de complexiteit binnen het vak infectiepreventie toe. Sommige wetenschappers vrezen dat in 2050 meer mensen zullen overlijden aan resistente bacteriën dan aan kanker. Dit maakt dat infectiepreventie de komende jaren voor grote uitdagingen zal komen te staan.

Als deskundige infectiepreventie speel je een belangrijke rol in het onderzoeken en analyseren van infectierisico’s en ziekenhuisinfecties. Je maakt niet alleen beleid, maar controleert ook de naleving van het preventiebeleid. Daarnaast geef je scholing, voorlichting en instructies aan zorgmedewerkers op alle niveaus.

Opleiding
De opleiding tot deskundige infectiepreventie is een post-hbo opleiding en is een combinatie van leren en werken, waarbij het theoretische gedeelte wordt gevolgd aan de UMC Utrecht Academie. Het praktijkgedeelte van de opleiding is vormgegeven met behulp van EPA-gericht onderwijs. De hieruit voortvloeiende activiteiten voer je uit binnen afdeling infectiepreventie. Voor het theoretische deel zijn per EPA-theorielessen opgesteld. Er zijn ongeveer 1 à 2 lesmomenten van 2 aaneengesloten dagen per maand. Daarnaast werk je op de afdeling infectiepreventie van Noordwest, locatie Alkmaar. Hierbij ga je gemiddeld eenmaal per week naar locatie Den Helder voor opleidingsbegeleiding. Vanuit de afdeling krijg je de ruimte om je opleidingstaken zoveel mogelijk binnen werktijd te kunnen doen. Dit zijn gemiddeld 2 dagen per week, op basis van een dienstverband van 32-36 uur.

Duur van de opleiding
De opleiding duurt in totaal 18 tot 20 maanden en bestaat uit ongeveer 38 lesdagen. De opleiding start één keer per jaar.

Toelatingseisen
Je kunt de opleiding volgen als je:

  • een diploma hbo-bachelor in de gezondheidszorg hebt (bijv. hbo-v);
  • of een vergelijkbare hbo-opleiding in de gezondheidszorg gedaan hebt;
  • of een wo-diploma hebt in de richting van gezondheidswetenschappen.

Om in aanmerking te komen voor de functie is het belangrijk dat je ervaring hebt met beleidsmatig schrijven en werken. Verder ben je analytisch ingesteld, kun je goed plannen en heb je affiniteit met infectiepreventie.

Duur van de opleiding
De opleiding duurt in totaal 18 tot 20 maanden en bestaat uit ongeveer 38 lesdagen. De opleiding start één keer per jaar.

Accreditatie
De opleiding is landelijk erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Nadat je voor alle EPA’s bekwaam bent verklaard, ontvang je het diploma Deskundige infectiepreventie.

Vragen?
Voor vragen kun je een e-mail sturen naar vvo@nwz.nl

 

 

 

Foto: Noordwest, team afdeling Infectiepreventie