MBB
Medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen (MBB’ers) zijn vakbekwame professionals in de medische beeldvorming en radiotherapie. Zij gebruiken complexe medische apparatuur om beeldvormend onderzoek en bestralingsbehandelingen voor te bereiden, uit te voeren en te verwerken. MBB’ers zijn de schakel tussen technologie, veiligheid en de zorg voor de patiënt.
Opleiding
Tijdens de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) ben je bezig met theorie en praktijk. Zo behandel je praktijkvraagstukken op het gebied van techniek en gezondheidszorg. Hoe kun je met geluidsgolven weefselstructuren herkennen? Waarom kan kanker met straling behandeld worden? Het is ook erg belangrijk dat je leert omgaan met patiënten. Dit vraagt om een denk- en werkwijze waarin je je deskundigheid, creativiteit en ondernemendheid als proactieve en zelfstandige professional combineert.
Samenwerken
Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzichten, vaardigheden en houdingen, en op welke manieren die samenhangen. Je leert verder te kijken dan je eigen opleiding. Al tijdens de opleiding werk je samen met docenten, onderzoekers en andere studenten aan praktijkprojecten. Je volgt colleges, practica, groepsbijeenkomsten en neemt deel aan groepsopdrachten. Uiteraard besteed je ook veel aandacht aan zelfstudie.
Wat kun je verwachten
Je ontdekt hoe de verschillende apparaten en onderzoekstechnieken werken. Je leert bijvoorbeeld hoe je een röntgenfoto van een gebroken been maakt en een bestralingsplan voor de behandeling van een patiënt met kanker. Ook de berekening rond een te snel werkende schildklier en een echografie van bloedvaten in de buik komen aan bod. Verder leer je hoe je een patiëntonderzoek kunt uitvoeren met behulp van een CT- of een MRI-scan. Je maakt kennis met de verschillende vakgebieden en thema’s, zoals medisch beeldvormende technieken, sociale vaardigheden, en het doen van onderzoek in de zorg. Je bestudeert de theorie, leert om realistische beroepscasuïstiek systematisch aan te pakken en oefent met geavanceerde apparatuur in het skillslab. Je loopt stages in een ziekenhuis om de beroepspraktijk alvast te leren kennen. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Je oriënteert je op de mogelijkheden binnen de opleiding en de beroepsmogelijkheden van een medisch beeldvormings- en stralingsdeskundige. Je krijgt bij ons twee jaar de tijd om binnen de opleiding je stralingsdeskundigheid-diploma te behalen.
Studievormen
Je volgt colleges, practica en groepsbijeenkomsten. Je werkt aan groepsopdrachten, projecten en loopt stage. Het merendeel van de lessen en practica vindt plaats in groepen van zo'n twaalf tot vijftien studenten. Vanzelfsprekend doe je ook aan zelfstudie. Met praktijkprojecten oefen je in het skillslab, zowel met als zonder begeleiding. Als student neem je tijdens de praktijklessen ook regelmatig de rol van patiënt aan. Dit betekent dat je ook wel eens in je ondergoed voor je medestudenten staat.
Duur van de opleiding
De HBO-opleiding MBRT duurt 4 jaar en bestaat uit een duale en voltijd variant aan de hogeschool Inholland in Haarlem.
Toelatingseisen
Je kunt een hbo-opleiding volgen als je een diploma havo, vwo of mbo-4 (of gelijkwaardig) hebt. Vanwege de technische aard van de opleiding is het van belang dat je voldoende vaardig bent in wiskunde.
Accreditatie
De opleiding is landelijk erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).
Vragen?
Voor vragen kun je een e-mail sturen naar vvo@nwz.nl
Foto: Noordwest