Wetenschap: publicatie van de maand augustus

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Diagnostic accuracy of lung ultrasound in diagnosis of ARDS and identification of focal or non-focal ARDS subphenotypes: a systematic review and meta-analysis“ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan een medewerker van Noordwest heeft meegewerkt, namelijk: Maud Boumans (intensive care).

 

Samenvatting
Acute respiratory distress syndrome (ARDS) is een levensbedreigende ademhalingsaandoening die zich manifesteert als acuut hypoxemisch ademhalingsfalen, waarvoor vaak mechanische beademing nodig is. De prevalentie van ARDS is hoog en wordt geschat op ongeveer 10% van alle opnames op de intensive care. Longechografie (LUS) is een erkend diagnostisch hulpmiddel voor acuut ademhalingsfalen en wordt nu ook gebruikt voor ARDS-diagnoses. Het doel van dit onderzoek is om de nauwkeurigheid van LUS vast te stellen bij ARDS-diagnose. Deze review bevestigt de hypothese dat LUS een betrouwbare methode is voor het diagnosticeren van ARDS bij volwassen patiënten. Voor de classificatie van focale of niet-focale subfenotypes liet LUS veelbelovende resultaten zien, maar verder onderzoek is nodig.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

Foto: Unsplash

24-9-2024