Wetenschap: publicatie van de maand juli

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Anxiety and depression prior to total knee arthroplasty are associated with worse pain and subjective function: A prospective comparative study “ is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van de afdeling orthopedie van Noordwest en het orthopedisch centrum CORAL hebben meegewerkt, namelijk: Margot Aalders, Jelle van der List, Lucien Keijser en Joyce Benner.

 

Samenvatting
Totale knieartroplastiek (TKA) is de meest voorkomende behandeling voor eindstadium artrose en verbetert doorgaans de functie en vermindert pijn. Toch is 15% van de patiënten ontevreden na de operatie, ondanks een goed functionerende prothese, vanwege aanhoudende pijn en functiestoornissen. De precieze oorzaken van deze ontevredenheid zijn nog onduidelijk, maar preoperatieve psychologische factoren zoals angst en depressie lijken een belangrijke rol te spelen. Bestaand onderzoek hiernaar is echter beperkt door kleine steekproeven en korte follow-up periodes. Deze studie onderzoekt daarom prospectief, met een grotere onderzoeksgroep en een follow-up van minstens twee jaar, de invloed van preoperatieve angst en depressie op pijn, functie en revisiepercentages na TKA. Preoperatieve angst en depressie blijken een negatieve invloed op het functioneren en de pijn bij deze patiëntengroep te hebben. Dit benadrukt het belang van psychologische evaluatie en mogelijke interventies vóór de operatie. Toekomstig onderzoek moet zich richten op het objectief beoordelen van de invloed van angst en depressie op TKA-uitkomsten en het onderzoeken van de potentiële voordelen van preoperatieve psychologische interventies.

Lees hier het volledige artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

 

Foto: Unsplash

30-8-2024