Wetenschap: publicatie van de maand juni

 

Als STZ-ziekenhuis speelt medisch wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol in Noordwest. Op dit moment lopen er zo’n 350 wetenschappelijke studies. Daarom willen we vaker interessante uitkomsten van onderzoeken delen. We lichten iedere maand een wetenschappelijke publicatie uit waaraan Noordwest heeft bijgedragen.

Deze maand in de schijnwerper
Het artikel “Nutritional intake and growth until two years of age in moderate and late preterms” is gekozen als “publicatie van de maand”. Het is een artikel waaraan verschillende medewerkers van afdeling Kindergeneeskunde van Noordwest hebben meegewerkt, namelijk: Anne Lafeber, Roxanne de Jong, Mark Bosch, Bart Boersma en Femke de Groof.

 

Samenvatting
Matig- en laat premature kinderen (MLPTI) met een zwangerschapsduur van 32 0/7 tot 36 6/7 weken lopen risico op suboptimale groei. Deze studie evalueerde het opvolgen van voedingsaanbevelingen tot de gecorrigeerde leeftijd (CA) van 6 maanden, de groei tot 2 jaar (CA) en de associatie tussen voedingsinname en groei tot 2 jaar (CA). Er werd geen verband aangetoond tussen voedingsinname en groei tot 2 jaar (CA). Ondanks grote inspanningen om de groei te optimaliseren, vinden MLPTI hun eigen groeicurve in de eerste 2 levensjaren. Dit onderzoek is baanbrekend in het zichtbaar maken hoe voeding de groei beïnvloedt van matige- en late premature kinderen tot de leeftijd van 2 jaar. Deze groep kinderen voldoet vaak niet aan de aanbevolen eiwit- en energie-inname in de eerste levensweek, wat suggereert dat de huidige richtlijnen voor inname mogelijk te hoog zijn.

Lees hier over het artikel

 

Database artikelen
Alle artikelen van Noordwest medewerkers die verschenen in (internationale) medisch-wetenschappelijke tijdschriften zijn terug te vinden in de database van de Noordwest Academie.

 

 

 

Foto: Unsplash

16-7-2024